In een eerdere blogpost deelde ik kort wat vertragen voor mij betekent en gebruikte ik de metafoor van de Maas om dit nog duidelijker te maken. Deze metafoor is trouwens terug te vinden op mijn instagram.
Misschien ben je nieuwsgierig geworden, vooral na het bekijken van de video, naar waarom werken met paarden zo bijzonder is als het gaat om het thema vertragen. Lees dan zeker verder.
Paarden zijn heel erg gevoelig en spiegelen ons gedrag. Als ik gehaast, gestrest of zonder focus iets probeer te doen, zal het paard dat meteen spiegelen. Het zal niet zomaar doen wat ik vraag; ik krijg dezelfde energie terug: druk, snel en zonder focus. (Geloof me, een groot, gehaast paard zonder focus voelt als een bom die op het punt staat te ontploffen!)
Omdat ik me hiervan bewust ben, en omdat een coach me erop wijst, kan ik mijn gedrag aanpassen. Ik leer om vanuit vertraging te rijden. En het verschil is direct merkbaar! Het resultaat zie je meteen.
Paarden leven in het hier en nu. Ze maken zich geen zorgen over de toekomst of het verleden. Zo fijn! Dit maakt werken met paarden een krachtige manier om stress te verminderen en om te leren vertragen in het dagelijks leven.
We kunnen nog veel leren van paarden binnen dit thema. In een artikel van Happinez kun je er meer over lezen.
Voordat ik deze blog afsluit, wil ik nog iets belangrijks met je delen.
In het werken met paarden speelt structuur een grote rol. Voordat ik met mijn training begin, zorg ik ervoor dat mijn paard goed gepoetst is, en zelfs dit poetsen gebeurt volgens een vaste routine. Eerst gebruik ik een harde borstel om het grove vuil van kop tot staart te verwijderen. Daarna ga ik met een zachte borstel na, weer van kop tot staart. De manen en staart borstel ik met weer een aparte borstel, gevolgd door het schoonmaken van de hoeven. Deze routine is een vorm van vertragen – op een hele eenvoudige, aardse manier.
Ik heb ook al eens een boek mogen recenseren van Mara Branscombe.
Een aanrader binnen het thema vertragen en de routine die helpend kan zijn.
Liefs,
Kyra